متخصص سئو کیست؟ بررسی وطایف و مهارت های لازم (۲۰۲۳)

مشاهده فهرست مطالب

در دنیای دیجیتال مارکتینگ، متخصص سئو همان یکی از مهره های ‌اصلی کسب و کار شما برای دیده شدن بیزینس شما در اینترنت و رسیدن وب سایت شما به لینک ۱ گوگل محسوب می‌شود، متخصص سئو با دانش و تجربه خود سعی می کند تا وب سایت شما در موتورهای جستجو دیده شود و در نهایت اهدافی همچون سود، فروش بیشتر، برندینگ و … تیک بخورند، با من در این مقاله همراه باشید تا سفری کوتاه به دنیای پررمز و راز متخصصین سئو داشته باشیم و بیشتر با این جایگاه شغلی جذاب آشنا شویم.

متخصص سئو کیست؟

سئو Search Engine Optimization که به اختصار SEO نامیده می‌شود  همان طور که در مقاله سئو چیست هم بررسی کردیم بر موضوع بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو تمرکز دارد، یعنی با کمک پیاده سازی نکته‌های سئو روی وب سایت‌مان می‌توانیم رتبه بهتری در موتورهای جستجو به دست بیاوریم و وقتی مشتریان ما کلمات و عبارت مربوط به کسب و کار ما را در گوگل سرچ می‌کنند، در لینک‌های برتر نمایان شویم و از این طریق به اهداف کسب و کارمان برسیم.

 

 

حالا در این میان، متخصص سئو یا سئو کار (SEO Expert) همان کسی است که سال‌های طولانی مشغول یادگیری عملی و کسب تجربه در دالان هزار توی سئو بوده است و حالا به واسطه دانش و تجربه خود می‌تواند این نکته‌های ناب ارزشمند را روی وب سایت شما پیاده سازی کند تا رویای رسیدن وب سایت شما به لینک ۱ گوگل نیز، رنگ حقیقت بگیرد.

سایت brainstation.io در این رابطه نوشته:

An SEO expert performs page optimization across a website to ensure search results are relevant and to create a positive user experience, growing website traffic, lead volume and brand awareness. In other words, an SEO Specialist is no different from any other digital marketing or traditional marketing professional: they’re ultimately trying to create more sales for the company they’re working for

وظایف متخصص سئو چیست؟

تسک‌های یک متخصص سئو در فرایند پروژه سئو بسیار متنوع و گسترده است و قطعا شرح تمامی این وظایف، در این مقاله جای نمی‌گیرد اما من برای اینکه یک چهارچوب ذهنی مشخص و دقیق در ذهن شما جای بگیرد، در ادامه این مطلب ۵ تا از کلیدی‌ترین وظایف یک متخصص سئو را مرور خواهم کرد.

آنالیز رقبا

یک سئو کار برای اینکه بتواند استراتژی سئو خوبی ترسیم کند در قدم اول باید یک کارآگاه حرفه‌ای و ریز بین باشد و با زدن عینک کنجکاوی و جستجوگری به تحلیل وضعیت سایت رقبا بپردازد تا اطلاعات ضروری که پیش از آغاز پروژه برای تیم مورد نیاز است را استخراج کند و بر اساس نتایج تحلیل داده‌های به دست آمده از آنالیزهای اولیه چشم انداز پروژه سئو را تدوین کند.

۳ بخش اصلی آنالیز سئو

  1. آنالیز سئو داخلی (On Page SEO)
  2. آنالیز سئو خارجی (OFF PAGE SEO)
  3. آنالیز سئو تکنیکال (TECHNICAL SEO)

تدوین استراتژی سئو

بعد از انجام تحلیل‌های لازم و به دست آوردن اطلاعات اولیه از چشم اندازه پروژه نوبت به تدوین استراتژی سئو می‌رسد، در سند استراتژی پروژه سئو لیستی از کارهای ضروری که برای رسیدن به هدف پروژه باید انجام داده شوند همراه زمانبدی تقریبی و جزئیات نوشته می‌شود و در نهایت تیم سئو نیز بر اساس دستورالعمل‌هایی که در سند استراتژی آورده شده‌اند در مسیر پروژه سئو حرکت می‌کنند.

تحقیق کلمه کلیدی

تحقیق کلمه کلیدی یا کیورد ریسرچ (Keyword Research)، یکی از کلیدی‌ترین بخش‌های پروژه سئو محسوب می‌شود که در صورت عدم انجام اصولی آن ممکن است زحمات چند ساله یک تیم سئو به فنا رود، در روند تحقیق کلمه کلیدی، به کمک روش‌های مختلف مثل سوال کردن مستقیم از کارفرما، تحلیل رقبا، استفاده از ابزارها و … لیستی از کلمات و عبارت‌هایی که به نسبت هدف پروژه برای ما سودمند هستند را پیدا می‌کنیم و تولید محتوای وب سایت‌مان را طبق این کلمات کلیدی پیش می‌بریم.

 

نظارت بر تولید محتوا

محتواها زبان سخن گفتن وب سایت‌ها در دنیای اینترنت هستند و هر وب سایتی با محتوا معنا پیدا می‌کند و در سئو وب سایت نیز محتوا نقش کلیدی دارد و در صورتی که فرایند تولید محتوا با کیفیت و نظم پیگیری نشود نمی‌توان نتیجه چشم‌گیری از پروژه سئو را انتظار داشت، اصولا بسته به قرارو مدارهای متخصص سئو و کارفرما، وظیفه نظارت بر تولید محتوا نیز به متخصص سئو سپرده می‌شود البته فراموش نکنید که قرار نیست سئو کار دست به قلم شود و محتوا تولید کند بلکه فقط وظیفه تدوین سند استراتژی محتوا و ارتباط با نویسنده و مدیریت نظم انتشار محتوا و …. با متخصص سئو است.

بهینه سازی مداوم سایت

وظایف یک متخصص سئو تنها به موارد مطرح شده خلاصه نمی‌شود چون سئو یک پروسه دائمی و زمانبر است و  حواس سئوکار باید به صورت منظم و مداوم به تمامی ابعاد پروژه از جمله تولید محتوا، آپدیت محتواهای قدیمی، رفع اشکالات تکنیکال، بهبود سرعت، تدوین استراتژی سئو خارجی و …. باشد.

پیش از بررسی وظایف متخصص سئو از شما دعوت می کنیم به مقاله قرارداد سئو هم سر بزنید.

یک متخصص سئو باید چه مهارت‌هایی داشته باشد؟

سئو یک دانش تخصصی و بسیار مهم است که متاسفانه ردی از آن در سیستم آموزشی دانشگاه‌های ایران پیدا نمی‌شود و احتمالا در این شرایط، لیست مهارت‌هایی که یک سئو کار باید به خوبی بلد باشد برای شما سوال باشد، به صورت کلی یک سئو کار علاوه بر تخصص بر مفاهیم تخصصی سئو و کار با ابزارهای سئو باید آشنایی نسبی با زبان انگلیسی داشته باشد.

آشنایی نسبی با زبان انگلیسی

تسلط به زبان انگلیسی جزو مهارت‌های ضروری برای سئو کارها محسوب نمی‌شود اما اگر انگلیسیتان قوی‌ باشد راحت‌تر می‌توانید در دنیای سئو پیشرفت کنید چون اکثر منابع تخصصی آموزش سئو در وبلاگ‌های خارجی و کانال‌های یوتیوب معتبر به زبان انگلیسی هستند و در صورت آشنایی نداشتن با زبان انگلیسی از این منابع غنی و ارزشمند، بی‌بهره خواهید ماند.

تسلط بر مفاهیم تخصصی سئو

یک متخصص سئو حرفه‌ای باید زمان کافی برای آموزش دیدن و تسلط یافتن روی مباحث پایه و تخصصی سئو گذاشته باشد تا بتواند این مفاهیم را با دقت و به صورت اصولی روی پروژه‌های سئو پیاده سازی کند، فراموش نکنید که بلد بودن مباحث تخصصی سئو به صورت تئوری برای دست یابی به نتیجه در دنیای واقعی کافی نیست و اگر می‌خواهید به سئو کار قابلی در دنیای واقعی تبدیل شوید همانطور که در مقاله چگونه سئو کار شویم گفتیم حتما باید دست به عمل بزنید و تجربه کسب کنید.

نحوه کار با ابزارهای سئو

ابزارهای سئو در حقیقت عصای دست سئوکارها درمسیر مدیریت پروژه سئو محسوب می‌شوند تا سریع‌ تر و دقیق‌تر تسک‌های مختلف سئو داخلی، سئو خارجی، سئو تکنیکال و … را انجام دهند، در ادامه با تعدادی از مهم‌ترین ابزارهای سئو که هر سئو کاری باید به آن‌ها تسلط داشته باشد را مرور می‌کنیم.

۱۲ ابزار ضروری برای سئوکارها

  1. سرچ کنسول (Google Search Console)
  2. گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)
  3. پیج اسپید (Google PageSpeed Insights)
  4. کیورد پلنر (Google Keyword Planner)
  5. جی‌ تی متریکس (GTMETRIX)
  6. گوگل موبایل فرندلی تست (Google mobile friendly test)
  7. keywordtool
  8. ahrefs
  9. اسکریمنگ فراگ (Screaming frog)

مهارت‌های مدیریتی و ارتباطی

یکی از چالش‌های مهم متخصصین سئو در طول کار، مدیریت روابط بین فردی یعنی تعاملات بین کارمندان و نیروهای دورکار و حتی مدیریت رفتار‌های عجیب و غریب کارفرما است! …. اگر یک متخصص سئو سواد مدیریتی کافی نداشته باشد حتی با دانش مهارت تخصصی و فنی بالا به علت عدم توانایی در برقراری تعامل سازنده با کارفرما و همکاران خود، به هیچ نتیجه‌ای دست پیدا نخواهد کرد.

چطور به متخصص سئو تبدیل شویم؟

حالا سوال اصلی اینجا است که چطور از قدم صفر سئو و دیجیتال مارکتنیگ، وقتی هیچ اطلاعاتی از  دنیای سئو و بازاریابی دیجیتال نداریم چطور به یک متخصص سئو حرفه‌ای و درجه یک تبدیل شویم و از این راه کسب درآمد کنیم؟ … تبدیل شدن به یک متخصص سئو کاربلد کار ساده‌ای نیست اما با تلاش و مداومت قابل انجام است و برای این کار در ابتدا باید با آموزش‌های تخصصی اساتید معتبر شروع کنید و بعد از کسب تجربه در دوره‌های کارآموزی و بر عهده گرفتن مسئولیت پروژه‌های نه چندان سخت، به آرامی در مسیر حرفه‌ای شدن، گام بردارید.

قدم اول: شروع آموزش و یادگیری

برای یادگیری هر تخصصی از جمله سئو در قدم اول باید به فکر یادگیری نکته‌های تخصصی به صورت تئوری باشید تا در ابتدای کار الفبای سئو در ذهن شما به خوبی شکل بگیرد و نرم نرمک آماده یادگیری نکات تخصصی به صورت عملی شوید.

برای یادگیری و آموزش سئو از شما دعوت می کنیم به مقاله بهترین دوره آموزش سئو هم سر بزنید.

قدم دوم: کارآموزی و کسب تجربه

بعد از یادگیری الفبای سئو وقت را تلف نکنید و سریعا به دنبال کسب تجربه بروید چون در واقع بن مایه واقعی سئو همان تجربه‌ای است که شما در طول سال‌‌های کاری‌تان به دست می‌آورید، به قول معروف تا وقتی که ترستان را کنار نگذاشتید و در آب شیرجه نزده‌اید، شنا کردن را نیز نخواهید آموخت.

پس حتما برای تبدیل شدن به یک متخصص سئو حرفه‌ای تلاش کنید در یک شرکت معتبر سئو کارآموزی کنید و اگر به هر دلیلی شرایط کارآموزی مهیا نبود خودتان دست به کار شوید و  سایت شخصی‌تان را برای کسب تجربه راه اندازی کنید.

قدم سوم: شروع پروژه‌های کوچک

بعد از اتمام دوره‌های یادگیری تئوری و کسب تجربه‌های لازم به آهستگی آماده پذیرفتن مسئولیت پروژه‌های سئو خواهید شد و می‌توانید برای شروع، مسئولیت پروژه‌های سئو کوچک کم دردسر را بر عهده بگیرید تا به آرامی تجربه و تخصص بیشتری در سئو به دست بیاورید و آماده روبه‌رویی با پروژ‌های سئو بزرگ  با مسئولیت‌های سنگین‌تر شوید.

درآمد متخصص سئو چقدر است؟

گفتم و گفتم تا رسیدیم به بحث شیرین و پرطرفدار سئو یعنی درآمد متخصصین سئو! …. در حقیقت سئو یک تخصص گسترده و پیچیده محسوب می‌شود که درآمد متخصصین آن اصلا ثابت نیست و نمی‌توان عدد مشخصی برای متخصصی سئو  مطرح کرد چون درآمد سئو کارهای مختلف بسته به میزان تخصص، تجربه، میزان شهرت در اکو سیستم و…. از زمین تا آسمان تفاوت دارد. در این مورد به صورت مفصل در مقاله درآمد سئو به صحبت پرداخته ایم.

چطور یک متخصص سئو استخدام کنیم؟

به جرات می‌توان گفت که بعد از کارکردن در معدن، استخدام یک متخصص سئو حرفه‌ای و کاربلد یکی از سخت‌ترین کارهای دنیا است چون این روزها تعداد سئوکارها در ایران به شدت زیاد شده است و حالا در این میان ادعاها نیز سر به فلک می‌کشد و در میان این همه سئو کار با ادعا پیدا کردن یک متخصص کاربلد، سخت‌تر از پیدا کردن سوزن در انبار کاه است!

در این شرایط نیاز به فاکتورهای مشخصی دارید که بتوانید زمان بررسی رزومه‌های متخصصین سئو و مصاحبه‌های حضوری، بر اساس معیارهای مشخصی متقاضیان را الک کنید تا در نهایت بهترین متخصص سئوی مورد نیازتان را از بین ۱۰۰ ها سئو کار مدعی پیدا کنید، در ادامه لیستی از مهم‌ترین نکات استخدام سئوکار که باید در نظر بگیرید آورده شده است با کمک موارد زیر، راحت‌تر از آب خوردن می‌توانید بهترین متخصص سئو را برای کسب و کارتان استخدام کنید.

فاکتورهای مهم برای استخدام بهترین متخصص سئو

  1. سوابق کارآموزی
  2. سوابق همکاری با برند های مطرح
  3. توانایی تحلیل
  4. توانایی مدیریت بین فردی
  5. نظر کارفرمایان قبلی
  6. دستاوردهای گذشته
  7. میزان به روز بودن دانش تخصصی
  8. قدرت کار با ابزارهای حرفه‌ای
  9. تسلط کافی روی الگوریتم‌های گوگل
  10. آشنایی با زبان انگلیسی و …

سخن پایانی

در این مقاله سفری کوتاه به دنیای پر رمز و راز متخصصین سئو داشتیم و یاد گرفتیم که یک متخصص سئو چه کسی است و چه وظایفی بر عهده دارد و اینکه اگر قصد داشته باشیم به یک سئو کار حرفه‌ای تبدیل شویم باید از چه مسیری عبور کنیم.

راستی حواسم به کارفرماهای عزیز هم بود و کلیدی‌ترین نکته‌ها برای استخدام سئو کار حرفه‌ای را نیز مرور کردم تا بتوانند با خیال راحت یک سئو کار حرفه‌ای برای کسب و کارشان جذب کنند و با استخدام غیر‌ حرفه‌ای و با زمان و سرمایه بیزینس‌شان ریسک نکنند.

خوشحال میشم نظرات و سوالات خودتون رو برام بنویسید. Comment Section

  1. سلام ممنون مقالتون عالی بود

  2. سلام
    پیاده سازی استراتژی سئو وظیفه متخصص سئو میباشد؟

    1. سلام
      بله درسته پیاده سازی و استراتژی سئو یا حتی تدوین سئو جزی از کارهای سئو کار یا بهتر بگم متخصص سئو میباشد.

  3. سلام چک کردن سئو محتوا چه مواردی میتونه باشه؟

    1. سلام ببینید هرچیزی که مربوط به سئو محتوا میشه رو باید برسی کنید مثل محتوا تگ های H1,H2,H3 و… داره؟ محتوا کلمه کلیدی روش تارگت شده؟ اصلا لینک داخلی داره؟
      محتوا اپدیت شدس؟ ویدیو، تصویر یا صوتی داخلی محتوا وجود داره؟ و… همه این موارد و موارد دیگری که مربوط به سئو محتوا میشه و باید شما برسیش کنید

  4. سلام روزتون بخیر من قصد دارم سئو سایت خودمو یک نیم نگاهی بندازم منتها قبلش راهی هستش که خودم وضعیت فعلی سایت رو بدونم چی به چیه؟ در چه وضعیتی هست یا نه ؟

    1. سلام خیلی ممنون
      بله میتونید هم خودتون به صورت دستی این کار رو انجام بدید و هم به کنار اون میتونید از ابزارهای آنلاین هم کمک بگیرید و وضعیت سایت خودتون یک نیم نگاهی داشته باشید.
      اتفاقا برای این موضوع یک مقاله به عنوان چک کردن سئو سایت داخل سایت هستش که میتونید ازش استفاده کنید لینک اون مقاله رو براتون همین پایین میزارم
      https://aminhashemy.ir/seo-checklist

  5. سلام روزتون بخیر
    ما الان به یک متخصص سئو تبدیل بشیم چگونه به دنبال کار بگردیم و اینکه ایا این بازار کار هنوز جایی برای ما داره؟

    1. سلام ممنونم روز شماهم بخیر
      شما میتونید بعد از تبدیل شدن به یک متخصص سئو برای خودتون یک رزومه کاری بسازید از طریق سایت های جویایی کاری مثل جابینجا، جاب ویژن یا ای استخدام به دنبال شرکت هایی که دنبال سئو کار میگردن ارسال کنید و یا توسط ارتباطاتی که دارید از کارفرماها پروژه دریافت کنید اینجوری وقتی کارتون هم خوب باشه اون کارفرما شمارو به کارفرمای بعدی که نیاز داره مثلا سایتش سئو بشه معرفی میکنه.
      ترجیحا به سمت سایت هایی همچو دیوار نرید که شاید امیدتون کنن، این نوع سایت ها اصلا کارفرما ارزش سئو رو نمیدونن و حتی شاید ازتون بخواد یک اچار فرانسه بخوان

      1. سلام مجدد اقای هاشمی
        ممنون بابت راهنماییتون من داخل سایت هایی که فرمودید رو برسی کردم و یک اکانت ساختم برای چندتا از شرکت هایی که درخواست کار داده بودن براشون ارسال کردم و منتظر جوابم
        بازم از راهنماییتون ممنون

        1. سلام
          خیلی هم عالی خب خداروشکر امیدوارم که به سرعت کار مدنظرت رو پیدا کنی خوشحالم که برات مفید بوده و تونستم کمکی بهتون بکنم
          موفق باشی

  6. سلام چطوری این متخصص های سئو رو میتونیم پیداشون کنیم؟

    1. سلام من براتون یک مقاله به عنوان بهترین مشاور سئو تهیه کردم که خیلی راحت میتونید به این تعدادی از این افراد دسترسی داشته باشید
      لینکشو براتون داخل همین کامنت قرار میدهم و میتونید ازش استفاده کنید:
      https://aminhashemy.ir/the-best-seo-consultant

ارسال نظرات

کامل ترین چک لیست محتوا!

برای دریافت چک لیست جامع آپدیت محتوا که توسط خودم توی پروژه های مختلف هم استفاده میشه، میتونید روی دکمه زیر کلیک کنید.