سئو تصاویر چگونه باید انجام شود؟ بررسی روش های سئو عکس (۲۰۲۳)

مشاهده فهرست مطالب

تصاویر یک وب سایت همان خون در جریان شریان‌های وب سایت شما محسوب می‌شوند که حس پویایی و زندگی را به صفحات بی رنگ روی وب سایت شما هدیه می‌دهند برای اینکه زندگی و هیجان در لابه‌لای صفحات سایت شما در دالان هزارتوی اینترنت درجریان باشد باید توجه ویژه‌ای به تصاویر وب سایت‌تان داشته باشید، زمانی که وارد قصه محتواهای تصویری در دنیای سئو می‌شویم مفهوم بسیار پراهمیتی به نام سئو تصاویر خودنمایی می‌کند که سئو سایت بدون توجه به آن به فنا خواهد رفت!

 

تصویر یونیک و دارای ارزش توی سئو موثره. مطمئنا بیشتر از وقتی که صرفا یه عکس همینجوری و مسخره و کپی رو ول میکنیم وسط صفحه! توی این صوت بهت یاد دادم توی زیر ۳ دقیقه تصاویر یونیک و ارزشمند تولید کنی 💎

 

۰ تا ۱۰۰ پروسه انتخاب و بهینه سازی و انتشار تصاویر محتواهای وب سایت باید بر اساس اصول سئو عکس باشد و گرنه تمامی زحمات‌تان هیچ و پوچ می‌شود، در این مقاله قرار است مهم‌ترین ترفندهای سئو تصاویر همراه کاربردی‌ترین ابزارهای سئو عکس را به شما معرفی کنم، با مطالعه این مقاله می‌توانید ساده‌تر از آب خوردن، شاخ غول تصاویر وب سایت‌تان را بشکنید.

 

 

سئو عکس چیست؟

سوال اول این است که اصلا سئو عکس به چه معنا است و وقتی می‌گوییم باید تصاویر را سئو کنیم، با چه ماجرایی سروکار داریم؟ سئو عکس یا (Image SEO) در واقع به فرایند بهیه سازی تصاویر وب سایت برای موتورهای جستجوی گوگل اشاره دارد تا در پی اقداماتی مثل کاهش حجم عکس، اصلاح نام و تایتل، تغییر سایز و … به معیارهای ایده‌آل گوگل نزدیک‌تر شده و در نهایت تصویر ما بتواند رتبه بهتری در موتورهای جستجوی گوگل به دست آورد.

سایت hubspot.com، در پاسخ به چیستی مفهم سئو تصاویر، گفته است :

Image SEO refers to the practice of optimizing your images for search engines through thoughtful alt text, appropriate captions, good file dimensions, and more. Image SEO can make your content easier to interpret by search engine crawlers, which can give it an SEO boost on both search results pages and image results pages and make your site more discoverable.

چرا سئو تصاویر سایت‌مان واجب است؟

سئو تصاویر یکی از بخش‌های اصلی سئو محتوا در پروسه بهینه سازی وب سایت محسوب می‌شود اما جدا از این موضوع خود عکس‌های محتوا نیز در صورتی که به درستی بهینه سازی شوند پتانسیل رتبه گرفتن در گوگل و ایجاد ورودی برای وب سایت را دارند به همین دلیل متخصصین سئو برای سئو عکس‌های در فرایند اجرای استراتژی سئو وب سایت، ارزش فراوانی قائل هستند.

۵ دلیل اهمیت سئو تصاویر

  1. افزایش سرعت سایت
  2. ایجاد تجربه کاربری بهتر
  3. رتبه گرفتن تصاویر در گوگل
  4. ایجاد ظاهر بهتر برای وب سایت
  5. افزایش کیفیت محتواهای سایت و …

ترفند جانانه سئو تصاویر وب سایت در سال ۲۰۲۳

در انتخاب اسم تصاویر، خوش سلیقه باشد

گذشت دورانی که عکسی از اینترنت دانلود می‌کردیم و با کلمات انگلیسی عجیب و غریب و عددهای پشت سرهم بی معنا نام بی‌ سروتهی برای آن انتخاب می‌کردیم و همان را دو دستی تقدیم گوگل می‌کردیم، این روزها از این خبرها نیست چون گوگل هوشمندتر شده است و توانایی خواندن اسم تصاویر شما را دارد، پس زمانی که خواستید عکس وب سایت‌تان را در کامپیوترتان ذخیر کنید حتما یک نام با معنا برای آن انتخاب کنید تا اولین قدم در مسیر پیاده سازی یک سئو تصویر حرفه‌ای را برداشته باشید.

یک متن جایگزین جانانه بنویسید

تا به حال به این نکته دقت کرده‌اید که وقتی وارد یک وب سایت می‌شوید و تصاویر محتوا لود نشده‌اند زیر هر عکس، توضیحات کوتاهی از هر تصویر نمایش داده می‌شود.

این متن در دنیای سئو متن جایگزین alternative text نام دارد.

 

 

زمانی که تصاویر با مشکل کندی لودینگ مواجه هستند به داد کاربر می‌رسد و او را از مضمون عکس نامرئی جای گرفته داخل صفحه باخبر می‌کند، همچنین متن جایگزین عصای دست عزیزان دارای مشکلات شنوایی نیز محسوب می‌شود و وقتی که این دسته از افراد با دستگاه‌های مخصوص خودشان در گوگل سرچ می‌کنند متن آلت تصویر برای آن‌ها به صورت صوتی پخش می‌شود.

۸ نکته برای نوشتن یک متن جایگزین حرفه‌ای تصویر

  1. استفاده از کلمه کلیدی
  2. استفاده از حداکثر ۱۰۰ کارکتر
  3. ارائه توصیف دقیق و قابل فهم از عکس
  4. قرار دادن عنوان سئو در یکی از توضیحات جایگزین
  5. استفاده از زبان طبیعی و روان
  6. پرهیز از کپی عنوان سئو برای تمامی متن‌های جایگزین
  7. پرهیز از کیورد استافینگ

اصلاح اگزیف عکس‌ها فراموش نشود

اگزیف (Exif) یا همان Exchangeable Image File تصاویر یعنی یکسری کدهای معنا دار و مشخص که پیکربندی کدنویسی تصاویر را شکل می‌دهند، هر تصویر در سایت شما یک اگزیف منحصر به فرد دارد که درآن شناسنامه عکس شما نوشته شده است و گوگل نیز به خوبی توانایی خواندن این شناسنامه را دارد و از اطلاعات داخل آن برای شناسایی بهتر ماهیت و هویت تصویر شما استفاده می‌کند و با این اوصاف بهتر است قبل از انتشار تصویر محتوا دستی به آتش ببرید و اصلاحاتی را در ساختار اگزیف عکس‌تان ایجاد کنید.

۲ روش نوشتن اگزیف تصاویر:

  1. فتوشاپ: از طریق تب file در قسمت file info
  2. ویندوز: اصلاح بخش details در بخش System Properties بعد از کلیک راست

کاهش حجم تصاویر، مهم‌ترین کار!

استفاده از تصاویر سنگین با حجم بالا در وب سایت، یک خودکشی تمام عیار محسوب می‌شود که می‌تواند در کم‌تر از ۱ هفته زحمات چند ساله یک تیم سئو را به فنا دهد، چون تصاویر سنگین سرعت وب سایت شما را کاهش داده و موجب معطل شدن کاربرهای‌تان پشت درهای بسته می‌شود پس لطفا از همین لحظه بیخیال استفاده از عکس‌های سنگین شوید و تا جایی که امکان دارد و به کیفیت تصاویر لطمه نمی‌خورد حجم تصاویر سایت‌ تان را کاهش دهید.

روش‌های کاهش حجم تصاویر برای بهبود سئو

راه‌های مختلفی برای کاهش حجم تصاویر وجود دارد اما به صورت کلی استفاده از نرم افزار فتوشاپ، کمک گرفتن از افزونه‌های وردپرسی و استفاده از سایت‌های آنلاین رایگان، محبوب‌ترین ترفندهای سریع کاهش حجم تصاویر محسوب می‌شوند.

استفاده از نرم افزار فتوشاپ

برای اینکه حجم تصویرتان را در نرم افزار فتوشاپ کم کنید، موقع خروجی گرفتن از تصویر مدنظرتان، گزینه (Save For Web) را انتخاب کنید و سپس از بین گزینه‌های انتخاب شده تا حد دلخواه حجم تصویرتان را کاهش دهید و سپس عکس‌تان را ذخیره کنید.

کمک گرفتن از افزونه‌های وردپرسی

گاهی اوقات کار از کار گذشته است و تعداد زیادی عکس پرحجم سنگین در وب سایت از مدت‌ها قبل منتشر شده است و خب در چنین شرایطی نمی‌توانیم تک تک عکس‌ها را حذف کنیم و بعد از کاهش حجم مجددا بارگزاری کنیم، در چنین مواقع بحرانی در سئو سایت وردپرسی افزونه ها به دادمان می‌رسند که می‌توانیم به کمک آن‌ها خیلی ساده در مدت زمان کوتاه، دستی بر سرو روی تصاویر قدیمی و پرحجم وب سایت‌‌مان بکشیم.

۸ افزونه وردپرسی برتر کاهش حجم عکس
  1. Smush
  2. Image Optimizer
  3. Compress JPEG & PNG images
  4. ShortPixel Image Optimizer
  5. Optimus
  6. Imagify
  7. LiteSpeed Cache
استفاده از سایت‌های کاهش حجم عکس

زمان‌هایی که حوصله دردسرهای نرم افزار فتوشاپ را ندارید می‌توانید از ابزارهای آنلاین رایگان کاهش حجم تصاویر کمک بگیرید تا تنها در سه سوت، یک عکس ۱ مگابایتی سنگین به دردنخور را به یک تصویر ۱۰۰ کیلوبایتی درجه یک باکیفیت تبدیل کنید و لذت ببرید.

۷ ابزار آنلاین کاهش حجم تصاویر
  1. imagecompressor
  2. Tiny PNG
  3. Compressnow
  4. squoosh
  5. Compressor
  6. imagesmaller
  7. Simpleimageresizer

نقشه سایت تصاویر را فعال کنید

همانطور که باید برای تمامی URL وب سایت‌ مان یک فایل XML یا همان نقشه درست کنیم تا این نقشه دیجیتالی حکم یک همراه راهنما برای کرالرهای گوگل را داشته باشد که بتوانند سریع‌ت ر صفحات محتوای سایت ما را پیدا و ایندکس کنند، باید به فکر درست کردن یک نقشه تصاویر (Image Sitemaps) برای عکس‌های وب سایت‌مان باشیم تا گوگل بین عکس‌های متعدد وب سایت ما گم نشود و شانس ایندکس شدن سریع‌تر و رتبه گیری‌بهتر تصاویر وب سایت‌مان افزایش پیدا کند.

توضیحات xml-sitemaps.com درباره کارکرد نقشه تصاویر در سئو:

Through Google Image Sitemaps, Google receives metadata regarding the images contained on a website. Visitors can do an image search on Google. Using Google image extensions in Sitemaps provides the search engine with additional information regarding the images on the website. This can help Google discover images it may not find through crawling, such as those accessed via JavaScript forms.

انتشار عکس کپی، اکیدا ممنوع!

یک بار برای همیشه این نکته مهم را در خاطرتان بسپارید که استفاده از تصاویر کپی در سئو بهترین حالت نیست و بهتر است از تصاویر کپی که برای گوگل نیز قابل تشخیص است استفاده نکنید.

حالا که هوش مصنوعی روی کارآمده است کار تولید عکس‌های یونیک اختصاصی خیلی راحت‌ شده است و شما می‌توانید به کمک ابزارهای حرفه‌ای هوش مصنوعی مثل Bing Image Creator عکس‌ های درجه یک مخصوص محتوای وب سایت‌تان را خلق کنید همچنین در کنار هوش مصنوعی می‌توانید از سایت‌های تخصصی دانلود عکس نیز استفاده کنید چون تصاویری که از این دسته از وب سایت‌ها دانلود می‌شوند مشمول حق کپی رایت نیستند و نیاز نیست بابت آن‌ نگران باشید.

هوشمندانه تصاویر محتوا را انتخاب کنید

نکته‌ای که اکثر سئو کاران زمان قرار دادن عکس داخل محتواهای متنی فراموش می‌کنند این است که اصلا ارتباط مفهومی این تصویر با پارگراف‌های قبل و بعدش و کل ساختار محتوا چیست؟ آیا در صورتی که این تصویر حذف شود، لطمه‌ای به کیفیت محتوا وارد می‌شود یا نه ؟

فراموش نکنید که گوگل مثل کاربرهای خود ارتباط معنایی بین تصویر و محتوای متنی را متوجه خواهد شد و تنها به تصاویری توجه می‌کند که ارتباط معنایی ارزشمندی بین آن تصویر و مفهوم ساختار مقاله وجود داشته باشد پس با دانستن این نکته بهتر است از این به بعد بیخیال قرار دادن رندوم عکس‌های نامربوط و بی‌کیفیت برای پر کردن مقاله‌‌های‌تان باشید و بیشتر به مفهوم محتوای تصاویر وب سایت‌تان توجه کنید.

فرمت‌های مختلف تصاویر را بشناسید!

تمامی تصاویر در دنیای دیجیتال از نظر نوع ساختار شکل گیری در دو دسته بندی شطرنجی یا پیکسلی (Raster) و تصاویر برداری (Vector) قرار می‌گیرند و به صورت کلی تمامی این تصاویر در فرمت‌های متفاوتی مثل jpg ،png ،svg ،webp و …. قابل خروجی‌گیری هستند و زمان انتشار عکس در وب سایت، شناخت دقیق ویژگی‌های فرمت تصویر و محل مناسب استفاده از تصاویر با فرمت‌های مختلف از اهمیت فراوانی برخوردار است، در ادامه همراه من باشید تا سفری کوتاه به دنیای رنگارنگ فرمت‌های مختلف داشته باشیم.

تصاویر JPEG

فرمت jpg و jpeg که مخفف عبارت Joint Photographic Experts Group محسوب می‌شود، یکی از محبوب‌ترین فرمت‌‌های تصاویر برای استفاده در ساختار محتوای وب محسوب می‌شود که امروزه اکثر تصاویر در دنیای اینترنت با همین فرمت منتشر می‌شوند.

فرمت PNG

PNG مخفف عبارت Portable Network Graphics است و یک فرمت پرطرفدار دیگر برای سئو کارها محسوب می‌شود، تصاویر این فرمت دارای قابلیت lossless  و transparency هستند یعنی تصاویر قابلیت ویرایش با قدرت حفظ کیفیت هستند و همچنین با امکان ذخیر سازی به صورت نمایش شیشه‌ای می‌توانند جزو یکی از المان‌های جذاب و تاثیر گذار UI وب سایت باشند.

فرمت GIF

گاهی اوقات بد نیست که برای تنوع از تصاویر گیف در دل محتوای وب سایت‌مان استفاده کنیم البته فراموش نکنید که اصولا این دسته از تصاویر متحرک به علت داشتن کیفیت نه چندان بالا و تنوع رنگ پایین، محدودیت‌های زیادی دارند اما اگر کمی وقت بگذارید و حوصله خرج دهید می‌توانید گیف‌های جذابی متناسب با ساختار محتوای‌تان پیدا کنید.

فرمت WEBP

تا همین چند سال پیش قبل از تولد فرمت WEBP فرمت PNG گل سرسبد فرمت تصاویر اینترنت بود اما با روی کارآمدن WEBP، آرام آرام فرمت‌های قدیمی بازنشست شدند و حالا این فرمت تازه کار با داشتن ویژگی‌های فوق العاده‌ای مثل ذخیره سازی به صورت شیشه‌ای، حجم کم‌تر، سازگاری بامرورگرهای مختلف و … به محبوب‌ترین فرمت تصاویر برای سئو تبدیل شده است.

آشنایی با ۲ روش تغییر فرمت تصاویر

برای تغییر فرمت تصاویرتان می‌توانید از فتوشاپ یا نرم افزارهای آنلاین رایگان در اینترنت استفاده کنید، بین ابزارهای آنلاین و نرم افزار فتوشاپ تفاوت چندانی وجود ندارد اگر فقط نیت تغییر فرمت داشته باشید اما اگر قصد داشته باشید که تغییر خاص دیگری را نیز افزون بر تغییر فرمت در ساختار تصویر ایجاد کنید قطعا استفاده از فتوشاپ، انتخاب بهتری خواهد بود.

روش اول: استفاده از نرم افزار فتوشاپ
روش دوم: استفاده از ابزارهای آنلاین

اگر به هر دلیلی حوصله یا امکانات استفاده از فتوشاپ را نداشتید ابزارهای آنلاین نیز کارتان را برای تغییر فرمت وب سایت، راه می‌اندازند، در ادامه لیستی از بهترین ابزارهای آنلاین رایگان تغییر فرمت تصاویر را برای شما آماده کرده‌ام.

۹ ابزار آنلاین تغییر فرمت عکس
  1. Best Sites to Convert an Image to a Different Format
  2. Convertio
  3. CloudConvert
  4. Online Convert
  5. Freeconvert
  6. Onlineconvertfree
  7. ILOVEIMG
  8. IMG2GO
  9. ACONVERT

دستی بر سر و روی اندازه تصاویر بکشید

هر سایتی قلق خاص خودش را دارد و ماجرای اندازه بهینه تصاویر نیز از همین قرار است، یعنی سایز ایده آل برای تصاویر سایت من یعنی (امین هاشمی)  به احتمال زیاد با ابعاد ایده آل تصاویر وب سایت شما متفاوت خواهد بود پس چرخی در قالب وب سایت‌تان بزنید تا متوجه بشوید که ابعاد مورد نیاز تصاویر بخش‌های مختلف سایت‌تان به چه میزان است و زمان خروجی گرفتن از تصاویرتان حتما به این ابعاد دقت کنید؛ اصولا از فتوشاپ برای تغییر ابعاد تصاویر استفاده می‌شود اما در صورت عدم امکان استفاده از فتوشاپ ابزارهای آنلاین نیز کمک‌تان خواهند کرد.

برای فعال کردن لود تنبل، تنبلی نکنید!

لود تنبل (Lazy Loading) یکی از تکنیک‌های محبوب سئو محسوب می‌شود که درآن کمی زرنگ بازی می‌کنیم و سرعت لود صفحه را به طرز چشمگیری به نفع خودمان کاهش می‌دهیم، یعنی وقتی کاربر وارد سایت ما می‌شود به کمک این قابلیت، لود محتواهایی که کاربر هنوز با اسکرول کردن با آن‌ها مواجه نشده است را متوقف می‌کنیم و با این کار، یک معجزه فوق العاده در سرعت سایت‌مان ایجاد می‌کنیم.

 

 

نوشتن متن روی عکس را از یاد نبرید!

گوگل، باهوش تر آن چیزی است که تصورش را می‌کنید و باورتان نمی‌شود اگر بگویم قدرت خواندن محتواهای متنی را دارد که روی تصاویر وب سایت‌ها نوشته شده است! بله درست متوجه شدید، گوگل می‌تواند هر متنی که روی تصاویر سایت‌تان می‌نویسید را بخواند و با این کار قدرت درک خود از محتوای تصویری را هزار برابر کرده است پس حالا که این نکته مهم را می‌دانید حتما سعی کنید که از این به بعد روی تصاویر سایت‌تان محتواهای متنی بامعنا و مرتبط با موضوع محتوا قرار دهید تا شانس تصویر شما برای رتبه گرفتن در گوگل افزایش پیدا کند.

به فکر ایجاد تصاویر واکنش‌گرا باشید

به تصاویری که روی دستگاه‌های مختلف به صورت مناسب و کیفیت قابل قبولی نمایش داده می‌شوند، تصاویر واکنش گرا یا Responsive گفته می‌شود، این قابلیت در تصاویر سایت برای کاربران، تجربه کاربری خوبی ایجاد می‌کند چون هر کاربری با هر دستگاهی از جمله لب تاپ، تبلت، موبایل و … مشکلی در لود تصاویر نخواهد داشت و با این اوصاف وقتی کاربرها از سایت ما راضی باشند گوگل نیز از کار ما رضایت خواهد داشت و در نتیجه شانس بیشتری برای دستیابی به رتبه‌های بهتر موتور جستجو خواهیم داشت.

کم کاری و زیاده روی ممنوع

یکی از سوالات پرتکراری که از من پیرامون موضوع سئو تصاویر پرسیده می‌شود این است که در محتوای سایت‌مان چند تا عکس بگذاریم؟ اجازه بدهید که خیال‌تان را برای همیشه راحت کنم که در سئو دنبال عدد و قطعیت نباشید چون در هر شرایطی بنا بر وضعیت سایت و نوع محتوا تعداد و نوع عکس‌های مورد نیاز فرق می‌کند و به صورت کلی برای اینکه به پاسخ این سوال برسید خودتان را جای کاربر بگذارید و تصور کنید که در کدام بخش از محتوا نیاز به چه نوع تصویری دارید و از پاسخ ذهنی سوال‌تان برای انتخاب تعداد و نوع تصاویر محتوای‌تان کمک بگیرید.

چک لیست سئو تصاویر در سال ۲۰۲۳

تا اینجای کار، قدم ihd اصلی سئو تصاویر را با یک دنیا مثال و معرفی حدود ۷۰ تا ابزار کاربردی برای‌تان مرور کردم اما حالا برای جمعبندی تمام آنچه که گفته شد و مرور آنچه از سئو عکس یاد گرفتیم، پیشنهاد می‌کنم نیم نگاهی به چک لیست جامع ۱۳ مرحله‌ای سئو تصویر داشته باشید تا خیال‌تان راحت شود که هر آنچه  که باید و نباید بود را پیرامون سئو تصاویر، فوت آب شدید

۱۳ مرحله سئو تصاویر به سبک حرفه‌ای‌ها

  1. انتخاب درست نام تصویر
  2. اصلاح متن جایگزین
  3. اگزیف تصاویر
  4. کاهش حجم عکس
  5. استفاده از سایت مپ تصاویر
  6. پرهیز از انتشار عکس کپی
  7. استفاده از عکس‌های یونیک
  8. انتخاب تصاویر مرتبط
  9. انتخاب فرمت تصویر مناسب
  10. اصلاح اندازه تصاویر
  11. فعال سازی لود تنبل
  12. استفاده از تصاویر ریسپانسیو
  13. نوشتن متن مرتبط روی تصاویر

سخن پایانی

یک خسته نباشید جانانه به شما می‌گویم که تنبلی را کنار گذاشتید و تا اینجای مقاله همراهم بودید، سعی کردم در این محتوا یک چک لیست خلاصه اما جامع از کاربردی‌ترین تکنیک‌های سئو تصاویر برای شما آماده کنم، مطمئن باشید با پیاده سازی ترفندهای گفته شده در این مطلب می‌توانید تصاویر محتوای‌تان را به صدر نتایج گوگل برسانید، راستی اگر فکر می‌کنید که نکته‌ای درباره سئو عکس باقی مانده است که من فراموش کردم یا سوالی در این مورد داشتید که جای آن در این مقاله خالی است، حتما در بخش کامنت‌ها برای من بنویسید، منتظرتان هستم.

خوشحال میشم نظرات و سوالات خودتون رو برام بنویسید. Comment Section

ارسال نظرات

کامل ترین چک لیست محتوا!

برای دریافت چک لیست جامع آپدیت محتوا که توسط خودم توی پروژه های مختلف هم استفاده میشه، میتونید روی دکمه زیر کلیک کنید.