آموزش جامع سئو سایت وردپرسی + معرفی ۱۴ ابزار سئو وردپرس!

مشاهده فهرست مطالب

به دلیل استفاده گسترده از وردپرس‌ و افزایش محبوبیت این سیستم مدیریت محتوا در سال‌های اخیر، این روزها سئو وردپرس به یکی از داغ‌ترین بحث‌های دیجیتال مارکتینگ تبدیل شده!

بعضی‌ها جوری از سئو سایت وردپرسی حرف‌ می‌زنند که انگار یک چیز عجیب و متفاوته! ولی در حقیقت سئو وردپرس هم ساختار و فرایندی مثل سئو بقیه سایت‌ها داره فقط وقتی که مشغول سئو سایت وردپرسی هستیم یکسری ابزارها رو داریم که کارمونو در فرایند سئو راحت‌تر می‌کنند!

توی این مقاله قراره ترفندهای جذاب سئو وردپرس رو یاد بگیریم که با استفاده از اون بتونین انواع مختلف سایت های وردپرسی شامل فروشگاهی، دایرکتوری، مجله ای و … رو باهاش انجام بدین و من به شما بهترین افزونه‌های کمکی سئو در سایت‌های وردپرسی رو معرفی می‌کنم برای اینکه راحت‌تر از آب خوردن سایت‌های وردپرسی رو سئو کنید و لذت ببرید این مقاله رو تا آخر با دقت بخونید.

این مقاله یک هدیه ویدیویی هم داره که توی اون اومدیم و آنالیز سئو محتوا روی صفحات مختلف از سایت های مختلف رو انجام دادیم و نکات قوت و ضعف هر صفحه رو بررسی کردیم که مکمل خیلی خوبی میتونه برای این مقاله باشه. ویدیو رو از طریق فرم زیر میتونی دریافت کنی.


     

    تفاوت سئو سایت وردپرسی و غیر وردپرسی چیه!؟

    همون طور که قبلا گفتم سئو سایت وردپرسی و غیر وردپرسی تفاوت خاصی ندارن اما در زمان سئو سایت‌های وردپرسی ابزارها و افزونه‌هایی داریم که کارمارو راحت‌تر می‌کنند!

    واقعیتش اینه که ودرپرس کار سئو رو برای ما خیلی ساده‌تر می‌کنه وقتی صحبت از سئو می‌شه همون سه ساختار اصلی سئو رو یعنی (سئو محتوا، سئو تکنیکال و سئو خارجی) رو باید به یاد بیارید و توی سئو وردپرس هم با همین سه تا بخش اساسی سروکار داریم.

     

     

    در بخش تکنیکال سئو سایت وردپرسی کارمون خیلی آسونه چون افزونه‌ها کمک‌مون می‌کنن، برای بخش سئو محتوا هم همین داستان برقراه و افزونه‌ها و ابزارها عصای دست ما هستند اما در بخش سئو خارجی، سایت‌های وردپرسی و غیر وردپرسی هیچ تفاوتی وجود نداره که بخوایم بهش اشاره کنیم.

    کلید تفاوت سئو سایت‌های وردپرسی و غیر وردپرسی، وجود افزونه‌های کاربردی و مهم در وردپرس هست. من همیشه دوست دارم توی آموزش‌هام از ابزارهای کم‌تر شناخته شده شروع به معرفی کنم، اما توی این مقاله به دلیل اهمیت بالای دو افزونه رنک مث و یوست، معرفی افزونه‌های کاربردی سئو وردپرس رو با این دو تا افزونه شروع می‌کنم.

    سئو راحت‌تر با رنک مث و یوست (Yoast Seo& Rank Math)

    سال‌های خیلی دور که خبری از رنک مث و یوست نبود برای سئو سایت‌های وردپرسی از افزونه (All In One Seo) استفاده می‌کردیم اما با معرفی یوست، افزونه All In One Seo از رده خارج شد و همه سئوکارها از جمله من کارهای سئو خودشون رو با یوست سئو پیش می‌بردن.

    چند سال بعد که افزونه رنک مث به سئوکارها معرفی شد، طبق معمول که می‌گن (نو که اومد به بازار کهنه می‌شه دل آزار) اکثر متخصصین بیخیال یوست شدن و رفتن سراغ رنک مث!

    من خودم اکثر وقت‌ها از رنک مث توی پروژه‌هام استفاده می‌کنم اما این به معنای کاربردی نبودن یوست نیست  و هنوزم خیلی‌ها هستند که انتخاب اولشون برای استفاده از افزونه سئو وردپرس یوست هست، ویژگی‌ها و کاربرد های این دو تا افزونه خیلی شبیه همه پس تحلیل و بررسی شونو باهم بهتون می‌گم.

    مراقب شمشیر دولبه رنک مث و یوست باشید!

    این دو تا افزونه اکثر وقت‌ها خیلی می‌تونن برای کارهای سئو مخصوصا سئو محتوا کمک‌تون کنند، یعنی خیلی از ابزارها و ویژگی‌های مفید و کاربردی رو در دل خودشون جای دادن ولی این دو تا افزونه همونطور که میتونن مفید و کاربردی باشن اگر بد استفاده بشن هم می‌تونن کلی ضرر و زیان به شما برسونن و سئو سایت شما رو از مسیر اصلی منحرف کنن!

    استفاده‌های مفید از رنک مث و یوست در سئو وردپرس

    استفاده عمده این دو تا افزونه در سئو وردپرس برای سئو محتوا هست اکثر سئو کارها مهم‌ترین کارهای سئو مثل ویرایش تایتل، نوشتن متا دسکریپشن و حتی کنونیکال زدن بین صفحات، ریدایرکت، درست کردن سایت مپ، اسکیما زدن و … رو با استفاده از ویژگی‌های کاربردی رنک مث و یوست انجام میدن.

    البته من خودم همیشه ترجیح میدن برای درست کردن سایت مپ و اسکیما از افزونه‌های دیگه‌ کمک بگیرم اما خیلی ها هم هستند که با کمک همین دو تا افزونه کار خودشونو راه میندازن.

    وقتی که یوست و رنک مث، دردسرساز میشن!

    خب تا اینجای کار گفتم که این دو افزونه خیلی خوب و کار راه بنداز هم هستند اما امان از روزی ک برسیم به بخش وارد کردن کلمه کلیدی توی این دو تا افزونه! اینجاست که کار خراب می‌شه و خیلی‌ها به طرز فاجعه باری از اون استفاده می‌کنند.

    ماجرا از این قراره که توی هر دو افزونه یک باکسی هست که شما کلمه کلیدی مقاله رو وارد می‌کنید، حالا برای این قابلیت در این دو تا افزونه! ساختار کدی وجود داره که شما حتی اگر اونو به یک دولوپر بدین هم می‌تونه توی ۲۴ ساعت متوالی یا اگر خیلی بهش سخت نگیریم سه روز کاری به شما تحویل بده! پس نتیجه می‌گیریم داستان خیلی پیجیده و خاصی پشت باکس کلمه کلیدی این دو تا افزونه وجود نداره!

    باکس کلمه کلیدی در رنک مث و یوست چطور کار می‌کنه؟

    این ساختار کد یکسری از فاکتورهای سئو محتوارو به صورت خیلی مبتدی و سطحی آنالیز می‌کنه و اگر شما اون فاکتورهارو رعایت کنید نمره یا امتیازی به شما می‌ده و اگر از دست‌تون در رفته باشند یا رعایت نکرده باشید امتیاز رو از شما سلب میکنه.

    مثلا اگر کلمه کلیدی توی تایتل یا ابتداش بود امتیازی به شما می‌ده و اگر نبود نمره منفی براتون حساب میشه، این ساختار آنالیز توی هر دو افزونه رنک مث و وردپرس وجود داره، رنک مث این امتیاز رو در قالب نمره‌ای از ۰ تا ۱۰۰ به شما می‌ده و یوست هم بر اساس عملکردتون یکی از چراغ های سبز، زرد یا قرمز رو به شما نشون می‌ده.

    حالا فاجعه این قابلیت اینه که مثلا یک سئوکار به من می‌گه من تموم کارهای سئو محتوا رو انجام دادم اما نتیجه‌ای نگرفتم من وقتی صفحه شو باز میکنم تا بررسی کنم می‌بینم که حتی یک ویدئو ساده هم توی صفخش نگذاشته! وقتی میگم چرا سئو محتوا رو به صورت کامل انجام ندادی؟ جواب میدن که خب چراغ یوست سبزه پس یعنی کار دیگه ای لازم نیست انجام بدم!

    این حرف شاید از یک سئو کارآماتور قابل قبول باشه اما وقتی کسی ادعای سئو کار بودن داره و آموزش‌های حرفه‌ای دیده اصلا نباید چنین حرفی بزنه چون اصولی و علمی نیست!

    فایده نمره گذاره رنک مث و یوست چیه؟

    یادتون نره که نمره ۱۰۰ رنک مث یا چراغ سبز یوست نشونه صد از صد بودن سئو محتوا شما نیست و نمره‌های این دو تا افزونه یکسری تحلیل سطحی و مبتدی از سئو محتوا هستند که اگر نمره خوبی درشون بگیرید یعنی قطره‌ای از اقیانوس سئو محتوا رو انجام دادید.

    کانسپت کلمه کلیدی، راز کلیدی گم شده سئو محتوا در یوست و رنک مث!

    بخش بزرگی از سئو محتوا مفهومی به نام کانسپت کلمه کلیدی هستش که رنک مث و یوست به هیچ عنوان قدرت تشخیص و بررسی اونو ندارن چون برای تشخیص کانسپت کلمه کلیدی نیاز به هوش و تحلیل ذهن هست. اگر نمیدونید کانسپت کلمه کلیدی چی هست بهتون توصیه می کنم ویدیو زیر رو ببنین:

    البته بهتره بدونید که توی سایت‌های غیر وردپرسی هم ما از دولوپر سایت میخوایم که ابزاری برامون درست کنه که بتونیم به کمک اون راحت‌تر کارهایی مثل ویرایش تایتل و متا دسکریپشن و یا حتی کنونیکال زدن رو انجام بدیم.

    قبل از بررسی روش های بهینه سازی سرعت در سایت های وردپرسی از شما دعوت می کنیم به مقاله سئو سایت انگلیسی هم سر بزنید.

    بهینه سازی سرعت در سایت‌های وردپرسی

    سرعت توی سئو بیشتر از چیزی که فکر می‌کنید مهمه. دو تا افزونه رنک مث و یوست اصولا برای خیلی از کارها مثل اسکیما، ریدایرکت، سایت مپ و یا حتی AMP به ما کمک می‌کنند اما برای بهینه سازی سرعت قابلیت خاصی ندارن و اینجای کار باید به سراغ افزونه ها بریم.

    اول از همه باید بدونید که چیزی به عنوان بهترین افزونه بهینه سازی سرعت در وردپرس وجود نداره! برای پیدا کردن افزونه مناسب بهینه سازی سرعت باید فاکتورهای مختلفی رو مثل هاست، قالب، سایر افزونه های نصب شده و …  بررسی کنید تا بتونید بهترین افزونه مناسب سایت خودتونو پیدا کنید. ممکنه یک افزونه برای بهینه سازی سرعت یکی از پروژه‌هاتون کولاک کنه اما توی یک پروژه دیگه افتضاح به بار بیاره!

    افزونه‌های پیشنهادی سرعت ودرپرس

    بازم بگم که هیچ افزونه بهترینی برای بهبود سرعت وردپرس وجود نداره اما افزونه‌هایی که در ادامه بهتون معرفی میکنم توی اکثر پروژه ها به من جواب مثبت دادن اما شما باید هرکدومو با احتیاط تست کنید تا مناسب‌ترین افزونه با سایت تون رو پیدا کنید.

    1. Autoptimize
    2. WP Rocket
    3. LiteSpeed Cache
    4. Lazy Load
    5. Fastest Cache

    البته برای بهینه سازی سرعت سایت‌های وردپرسی نصب افزونه کافی نیست و باید یکسری از کارهای دیگه مثل کاهش حجم تصاویر با توجه به حفظ کیفیت و … رو هم انجام بدید.

    اسکیما

    خیلی از کارهایی که افزونه های وردپرسی برای ما انجام میدن رو می‌تونیم به صورت مستقیم با کمک رنک مث و یوست هم انجام بدیم مثلا من خودم اسکیما رو هم با اسکیما پرو زدم و هم با رنک مث اما تجربه بهتری از اسکیما پرو دارم و با اون راحت ترم البته این به معنای برتر بودن مطلق اسکیما پرو نیست. درسته که اسکیما زدن اسکیما با رنک مث رایگانه ولی اسکیما پرو خریدنیه اما توی ایران می‌تونید این افزونه رو با قیمت خیلی پایین از سایت‌ها بخرید و بدون هیچ مشکلی ازش استفاده کنید.

    سایت مپ

    برای درست کردن سایت مپ توی پروژه‌های سئو سایت‌های وردپرسی من همیشه از افزونه (Google XML Sitemaps) استفاده می‌کنم، البته گاهی وقت ها هم شده که سایت مپ رو با خود افزونه رنک مث ایجاد کردم اما مشکلاتی برام ایجاد کرده که کاملا از کارم پشیمون شدم.

    البته یوست هم از این قائده مستثنی نیست و احتمالا سایت مپی که به کمک اون درست کنید بی مشکل نیست، مثلا من یک بار زمانی که سایت مپ رو با یوست ایجاد کردم، وقتی که یوآرال‌هارو نو ایندکس می‌کردم، اون صفحات از سایت مپ حذف نمی‌شدن و هر کاری میکردم مشکل هم حل نمی‌شد!

    نمونه سایت مپ با استفاده از برنامه رنک مث

    جدول

    یکی از کلیدی ترین کارهایی که میتونه توی سئو محتوا برای شما معجزه کنه استفاده از جدول هست، توی وردپرس به راحتی می‌تونید به کمک بعضی از افزونه ها در کمتر از چند ثانیه بهترین جدول هارو برای طبقه بندی اطلاعات برای سئو بهتر محتوا ایجاد کنید.

    لینک سازی اتوماتیک

    سئو محتوا بدون لینک سازی داخلی اصلا معنا نداره! گاهی وقت‌ها می‌تونیم با کمک افزونه‌های اتوماتیک سازی ایجاد لینک‌های داخلی به کارمون در سئو محتوا سرعت بدیم، در ادامه چند تا از بهترین افزونه‌های لینک سازی داخلی اتوماتیک در وردپرس رو معرفی میکنم.

    ۳ افزونه برتر لینک سازی ودرپرس

    1. Inline related pos
    2. Interline link maneger
    3. Link visper

    افزونه های بهبود امنیت در وردپرس

    امنیت

    امنیت در دنیای وب خودش یک تخصص جدا محسوب می‌شه و افرادی که توی امنیت تبحر دارند، دارای دانش تخصصی در این حوزه هستند و در کل نیازی نیست که یک کارشناس سئو به صورت تخصصی وارد به مباحث امنیت باشه، اما چون امنیت به صورت مستقیم روی سئو سایت اثر میذاره بهتره ما به عنوان اطلاعات ابتدایی در مورد امنیت داشته باشیم و اقداماتی انجام بدیم.

    شاید بعد از خوندن پاراگراف بالا این سوال برات پیش بیاد که اصلا امنیت چه ربطی به سئو داره اما بهتره بدونید که من خودم چند تا از پروژه‌هام به خاطر امنیت ناکافی پروژه واقعا نابود شدند و از دست رفتند!

    افزونه های بهبود امنیت در وردپرس

    • Wordfance
    • iThemes Security

    البته باید بدونید که تامین امنیت وردپرس نباید فقط به نصب چند تا افزونه خلاصه بشه و باید یک‌سری از کارها مثل تغییر رمز ایمیل ها، عوض کردن آدرس لاگین سایت، پرهیز از نصب افزونه‌های بی‌کیفیت و … رو هم انجام بدید.

    در مورد رابطه افزونه ها و امنیت یک نکته مهم وجود داره که بهتره که بیشتر افزونه‌های قدیمی که حساب خودشو پس دادن، تعداد زیادی کاربر یا امتیاز دارن رو نصب کنید و البته یادتون باشه از آپدیت افزونه ها غافل نشید!

    نکته کنکوری زمان آپدیت افزونه‌های وردپرس!

    گفتم که بهتره حواستون به آپدیت‌ بودن افزونه‌های وردپرس‌تون باشه اما این به معنای آپدیت کردن سریع افزونه‌ها بعد از اعلام به روز رسانی توسط وردپرس نیست!

    یعنی چی!!؟

    یعنی وقتی که آپدیت یک افزونه منتشر می‌شه نیاز نیست همون لحظه دکمه آپدیت رو بزنید، بهتره ۱۰ یا ۱۵ روز صبر کنید تا بقیه از آپدیت افزونه استفاده کنند، اگر آپدیت جدید، باگ فنی یا امنیتی خاصی داشته باشه توی این مدت مشخص میشه و پس یعنی نباید شما از آپدیت جدید استفاده کنید، اما اگر بقیه از آپدیت راضی بودن و مشکل خاصی گزارش ندادن شما هم می‌تونید با خیال راحت از آپدیت جدید استفاده کنید.

    ساختار urlها

    اگر از کاربرهای قدیمی وردپرس باشید احتملا یادتونه که ساختار پیش فرض url های وردپرس به صورت پارامتری بودی یعنی مثلا به صورت زیر :

    https://aminhashemy.ir/?=….

    توی اون زمان، اولین کارم بعد از نصب وردپرس، تغییر پیش فرض ساختار یو آر ال وردپرس از حالت پارامتری به نام نوشته بود . چندسالی هست که حالت پیش فرض وردپرس از پارامتری به نام نوشته تغییر پیدا کرد اما هنوز مشکلاتی وجود داره که مارو زمان سئو سایت وردپرسی به دردسر میندازه.

    مثلا وقتی محصولی رو توی وردپرس منتشر میکنیم ساختار  یو آر ال اون به صورت زیر می‌شه :

    Aminhashemy.ir/prodouct/megaseo

    توی چنین ساختاری اگر من مگا سئو رو حذف کنم دیگه صفحه محصولی وجود نداره و این مسئله، یکی از بزرگ‌ترین مشکلات وردپرس محسوب میشه، توی این شرایط شما می‌تونید برای این صفحه یک برگه بسازید و یک محتوای مرتبط قرار بدید و یا حتی ریدایرکتش کنید.

    قالب

    به جرئت می‌تونم بگم یکی از مهم‌ترین فاکتورهای تاثیر گذار بر سئو سایت‌های وردپرسی قالبی هست که ما ازش استفاده می‌کنیم، قالب سایت‌، روی فاکتورهای زیادی مثل سرعت، رابط کاربری (ui)، تجربه کاربری (ux) و … و در نهایت رفتار کاربر یا همون (user signal) اثر میزاره.

    یک قالب خوب و مناسب باید دارای کدنویسی تمیز و قابل فهم برای گوگل باشه، برای اینکه یک قالب خوب برای سئو سایت وردپرسی‌مون داشته باشیم می تونیم به قالب مدنظرمون با پرداخت هزینه سفارش بدیم البته من خودم اکثرا از قالب های آماده استفاده می‌کنم و رضایت بالایی هم دارم.

    از دو قالب آماده وودمارت و فلت سام تجربیات خوبی در پروژه های سئو دارم و استفاده از اون هارو به شما هم پیشنهاد می‌کنم البته یادتون باشه که من وردپرس کار نیستم و ممکنه هزاران قالب درجه یک وردپرس وجود داشته که اصلا اسمشون هم به گوش من نخورده باشه!

    سخن پایانی

    ممنون که تا اینجای مقاله همراه من بودید، مهم‌ترین نکاتی که در مورد سئو وردپرس باید بدونید شامل مواردی میشه که توی این مقاله براتون توضیح دادم اگر سوالی در مورد سئو وردپرس داشتیدکه اطلاعاتی درمورد اون توی این مقاله نبود حتما در بخش کامنت‌ها برای من بنویسید تا بهتون جواب بدم.

    خوشحال میشم نظرات و سوالات خودتون رو برام بنویسید. Comment Section

    1. سلام وقت شما بخیر من یک مشکلی با اسکیما های سایتم دارم امید وارم بتونید کمکم کنید اون هم این هست که از برنامه اسمیکاپرو رو نصب کردم ولی الان از بعضی اسمیکاهای سایتم دو تا دو تا دارم ممنون میشم اگه میشه کمکم کنید.

    2. سلام
      وقت بخیر
      اگر نیاز باشه برای کلمه کلیدی مثل دیید بکام که کدو تا کانسپت نزدیک به هم داره محتوا تولید بشه چطور کلمه کلیدی انتخاب کنیم که دوتا صفحه با هم رقیب نشن

      1. سلام ابراهیم جان
        ببین قاعدتا برای یک کلمه نباید دو تا صفحه پوشش داد
        ولی وقتی دو تا کانسپت مختلف داره و میخوایم جفتش رو پوشش بدیم رو اگر منظورت هست، که کلمه کلیدی یکیه دیگع
        توی جفتش هم یکیه
        کار خطرناکی هم هست و من هم تجربه عملی توش ندارم

    ارسال نظرات

    کامل ترین چک لیست محتوا!

    برای دریافت چک لیست جامع آپدیت محتوا که توسط خودم توی پروژه های مختلف هم استفاده میشه، میتونید روی دکمه زیر کلیک کنید.